Bouw & Woningmarkt20 nov '17 06:18

Kopen steeds minder een optie voor starters

Auteur: BNR Webredactie

Voor steeds minder starters is een koopwoning een optie, door de stijgende woningprijzen en aangescherpte leennormen. In het derde kwartaal daalde het aantal aan starters op de woningmarkt verstrekte hypotheken met 7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

(ANP LEX VAN LIESHOUT)

Intussen steeg het totaal aantal hypotheekaanvragen juist sterk, blijkt uit de nieuwste cijfers van adviesbureau IG&H. De gemiddelde hypotheek had in het derde kwartaal een waarde van 287.000 euro, het hoogste bedrag ooit. De gemiddelde starter komt uit op een hypothecaire lening van 232.000 euro. Starters met een middeninkomen van rond de 40.000 euro zullen onder de huidige omstandigheden met tienduizenden euro's eigen geld op de proppen moeten komen om voor een gemiddelde woning in aanmerking te komen - met een maximale hypotheek van gemiddeld 207.000 euro.

Middeninkomens

In Amsterdam daalde het aantal verkochte woningen met een prijs tot 200.000 euro op jaarbasis met bijna 70 procent, in Utrecht met 40 procent en in Den Haag en Rotterdam met 30 procent, becijferde de Nederlandse Vereniging van Makelaars eerder. In de grote steden ondervinden starters veel concurrentie van beleggers die woningen opkopen om te verhuren. Dat gebeurt vaak tegen huurprijzen die middeninkomens ook niet kunnen opbrengen, blijkt uit een recente studie van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Bemoeilijkt

De concurrentie met beleggers stuwt vooral de prijs van appartementen, het type woning dat gewild is onder starters. De gemiddelde prijs van een appartement steeg in het derde kwartaal met 11 procent. Ter vergelijking: een eengezinswoning, populair onder doorstromers, werd 7 procent duurder, wat volgens Joppe Smit van IG&H eveneens de positie van starters bemoeilijkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen