Bouw & Woningmarkt23 nov '17 18:44

'In gelul kan je niet wonen'

Auteur: Kay Rutten

De gevleugelde uitspraak van de voormalige Amsterdamse wethouder Jan Schaefer geldt nog steeds in Mokum. Met de nieuwe wijk Havenstad wil Amsterdam 70.000 woningen realiseren, binnen de ring A10.

(Foto: HH/Ge Dubbelman)

Volgens hoogleraar Grootstedelijke Planologie aan de Universiteit van Amsterdam, Zef Hemel, een ambitieus maar uitstekend plan. 'Het past helemaal in de filosofie die in Amsterdam begon bij wethouder Schaefer in de jaren '80', zegt hij. Hemel heeft het dan over de 'compacte stad', heel dicht op elkaar bouwen zonder dat het verstikkend wordt. 'Zonder hoogbouw en zonder de overlast van de grote stad.'

Westelijk Havengebied

In Havenstad moeten 70.000 woningen gerealiseerd worden, dat is bijna evenveel als buurgemeente Haarlem, op ongeveer een kwartiertje fietsen van het centrum. Het komt op de plek waar nu het Westelijk Havengebied ligt. Daarvoor moet wel een deel van de industrie in de Amsterdamse haven wijken. Bedrijven in het Westelijk Havengebied zijn inmiddels met de Mokumse gemeente in gesprek over het verplaatsen van de industrie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen