Bouw & Woningmarkt30 nov '17 22:38Aangepast op 1 dec '17 07:10

'Bouw negeert steevast adviezen OVV'

Auteur: BNR Webredactie

De bouw negeert steevast de adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, blijkt uit onderzoek van het vakblad Cobouw.

Image
(ANP / REMKO DE WAAL)

Sinds de oprichting in 2005 onderzocht de OVV zeven vergelijkbare ‘bouwdrama’s', met als voornaamste doel het trekken van lessen en voorkoming van herhaling. Maar een analyse van Cobouw laat zien dat de bouwsector de adviezen van de OVV stelselmatig negeert, door een gebrek aan regie op de bouwplaats. Het in het leven geroepen meldpunt voor (bijna) ongevallen, is alweer ter ziele en het is nauwelijks gelukt om één vaste hoofdinstructeur als standaard te introduceren.

Waarschuwingen

Volgens Marjolein van Asselt en Erwin Muller, raadsleden van de OVV, is er nog altijd veel onduidelijkheid rond de verantwoordelijkheden bij bouwprojecten. Er mag wat hen betreft wel een tandje bij in de bouwsector, al erkennen ze dat het een sector is waar het vaak gaat om grote vraagstukken. Vooral als grote bouwbedrijven kleinere partijen inhuren, wil de aansprakelijkheid van een project nog wel eens diffuus worden. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Onderzoeksraad is die praktijk nog altijd aan de orde van de dag, met alle risico's van dien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen