Bouw & Woningmarkt8 dec '17 06:24Aangepast op 8 dec '17 09:30

Huis bouwen? Misschien in 2019

Auteur: BNR Webredactie

Wil je volgend jaar een huis laten bouwen? Dan wordt het nog een hele zoektocht naar een bouwbedrijf dat nog niet is 'volgeboekt'.

(ANP)

BNR sprak met bouwbedrijven verspreid over het hele land. Bijna overal hoor je dat ze in ieder geval tot aan de volgende bouwvakantie (eind juli 2018) vol zitten en dat je waarschijnlijk zelfs tot eind 2018 op de wachtlijst staat.

Bij sommige bedrijven is de wachtlijst nog langer, bijvoorbeeld bij Allure Bouw in Rijssen, waar je prefab (vooraf gemodelleerde) vrijstaande huizen kunt bestellen en laten bouwen. Zij vertellen ons dat de wachtlijsten oplopen tot begin 2019. Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland had het zelfs zo druk dat ze niet de tijd hadden om met ons te kunnen spreken en vroegen of we in januari weer terug konden bellen.

Ook in het duurdere segment (panden van minimaal 7 à 8 ton) is het druk. Buitenhuis Villabouw uit Oud-Alblas (Zuid-Holland), dat pas vier jaar bestaat, zit in 2018 al helemaal vol en verwacht dat als je je nu aanmeldt, je pas halverwege 2019 aan de beurt bent.

Vakmensen

De bouwbedrijven zouden wel willen uitbreiden, maar kunnen dat vaak niet. Ze schrijven vacatures uit, maar er zijn te weinig goede vakmensen met ervaring en de juiste scholing. Uit onderzoek van het CBS bleek al dat er aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar zo'n 12.800 vacatures open stonden, het hoogste aantal in bijna negen jaar. Een aantal bedrijven overweegt weer naar het buitenland te kijken voor extra krachten.

'We zullen in de sector de komende jaren moeite hebben met het vullen van de vacatures. Daarom zullen we een beroep moeten doen op buitenlandse bouwvakkers, zegt Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland.

Spreiden

De Aannemersfederatie Nederland, die zo'n 1800 bouwbedrijven vertegenwoordigt, stelt dat de drukte mede wordt veroorzaakt door bouwprojecten van overheden. Deze zouden meer moeten worden gespreid, vindt de organisatie.

'Overdracht van informatie is een gevoelig punt'

'Je moet nu echt vechten om de opdrachten buiten de deur te houden', zegt Gonard Mensink van Mensink Bouwbedrijf tegen verslaggever Hugo Reitsma. 'Je moet de capaciteit en het aanbod echt in balans houden.'

Extra mensen vinden is ook voor Menskink lastig. 'Er zijn veel mensen uit de bouw verdwenen of hebben ander werk gevonden. Er zijn er ook een paar die terugkomen en daar maken we dankbaar gebruik van', zegt Mensink. Gebruik maken van buitenlandse werknemers kan, maar is soms lastig, legt hij uit. 'Particuliere opdrachtgevers zijn daar kritisch over. De overdracht van informatie is altijd een gevoelig punt in de bouw. Als er iets mis gaat, dan gaat het daar vaak mis, dus dat is lastig.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen