Bouw & Woningmarkt17 jan '18 14:33

Toezicht woningcorporaties schiet doel nu voorbij

Auteur: BNR Webredactie

Het toezicht op de besteding van geld voor corporatiewoningen is de laatste jaren flink doorgeschoten. Daardoor dreigt onder meer verduurzaming in de woningbouw een achterstand op te lopen.

(ANP VALERIE KUYPERS)

Het nieuwe toezicht is té rigide geworden, blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad onder corporatiebestuurders, toezichthouders en op basis van documenten. Nadat in 2015 in grote haast de nieuwe toezichthouder Autoriteit Woningcorporatie (Aw) in het leven werd geroepen, werd voortvarend de bestaande politieke en maatschappelijke onvrede over corporaties aangepakt. Daarbij kreeg de nieuw opgetuigde organisatie achteraf gezien wel erg weinig tijd om in zijn rol te groeien, zegt directeur Kees van Nieuwamerongen.

Hard oordeel

Jarenlang konden corporatiebesturen min of meer hun gang gaan door zwak opererende waakhonden. Dat leidde onder meer tot incidenten met de frauderende directeur Hubert Möllenkamp van Rochdale en het derivatendebacle bij Vestia. Een hard oordeel van de parlementaire enquêtecommissie in 2014 over het falend toezicht op de sector was reden om het takenpakket van de toezichthouders uit te breiden. Te snel, naar nu blijkt: falende IT-systemen, autocratische bestuursculturen en overdreven bureaucratie ondermijnen de effectiviteit.

Meer over corporaties in : BNR Newsroom


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen