Bouw & Woningmarkt4 feb '18 20:22Aangepast op 5 feb '18 13:21

Lage hypotheekrente verleden tijd

Auteur: BNR Webredactie

Het is gedaan met de lage hypotheekrente. De bodem is bereikt en dus zal de hypotheekrente vanaf nu weer snel gaan stijgen, blijkt uit een rondgang van BNR langs hypotheekverstrekkers en deskundigen.

De hypotheekrente volgt normaal gesproken de kapitaalmarktrente en die is de laatste tijd aan een flinke opmars bezig. Een veel gebruikte graadmeter is de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar en die is van 0,38 procent, begin december, opgelopen naar 0,78 procent, een enorme stijging dus.

Korte rente vs. lage rente

Joppe Smit, consultant bij IG&H Consulting, kijkt er wat genuanceerder naar: 'Je ziet dat voor de korte rente vaak de tarieven van de ECB leidend zijn. Die zijn nog steeds laag en blijven dat ook nog wel een tijdje. En voor een lange rente is inderdaad obligatie een goeie indicator, en die is flink opgelopen. Maar als je kijkt naar de verwachtingen voor de rest van het jaar, dan denken we niet dat daar nog een hele sterke stijging te verwachten is.'

Woningmarkt

Smit ziet de sprong die we nu gezien hebben in de staatsobligaties als een beweging van de markt die ook wel weer uit kan dempen, dus hij verwacht niet een stijging in de loop van het jaar die veel groter is dan dat. De vraag is of we, als die hypotheekrente echt zo gaat oplopen, dat ook gaan terugzien op de woningmarkt.

Smit ziet de krapte in de huizen nog wel even aanhouden: 'De prijsontwikkeling zal ook nog wel even omhoog blijven lopen. De aantallen verkopen in de hypotheekmarkt zijn ook echt op een hoog niveau geweest afgelopen jaar, daarvan zien we de groei wel wat afnemen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat dat eerder komt doordat de instroom van starters steeds lager is dan dat die rente daarop een dempend effect heeft'.

Laagste aantal starters ooit

Die starters, dat is een zorgelijk punt. 'Je ziet dat het aandeel van starters het afgelopen kwartaal het laagste was wat we ooit gemeten hebben', zegt Smit. 'Nu is de groei van de markt nog behoorlijk groot, maar dat gaat op termijn echt wel een dempend effect hebben op de doorstroming in de markt in totaal.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen