Bouw & Woningmarkt6 feb '18 12:05

We gaan steeds kleiner wonen

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

We kiezen steeds vaker voor minder woonoppervlakte in ruil voor meer voorzieningen in de directe omgeving en een betere locatie. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het CBS.

De gemiddelde nieuwbouwwoning was vorig jaar gemiddeld twaalf vierkante meter kleiner dan in 2005. Vooral woningen tot vijftig vierkante meter zijn populair. Dit terwijl woningen sinds de jaren tachtig juist steeds groter werden. De woningen bleven groeien, tot 2005. Toen kwam de breuk met een lange trend en werden woningen weer kleiner.

Zo telde een woning in 2005 nog gemiddeld 126 vierkante meter, terwijl dit vorig jaar nog 114 vierkante meter was. Vooral in steden nemen mensen minder woonruimte voor lief, in ruil voor de goede locatie van de woning. 'Mensen willen in de stad wonen met voorzieningen in de buurt', zegt Cees-Jan Pen, lector op Fontys Hogeschool. 'Dan wordt de omgeving en het voorzieningenniveau soms belangrijker dan de woning.'

Eenpersoonshuishoudens

Een van de redenen dat we steeds kleiner gaan wonen is mogelijk het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens. Pen zegt dat dit niet een trend van de laatste jaren is, maar dat het aantal eenpersoonshuishoudens al langer oploopt. 'Het is een langjarige trend, al sinds de jaren zestig, zeventig. Als we nu kijken naar de cijfers zitten we volgens het CBS op drie miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat gaat door stijgen naar ruim 3,5 miljoen.'

Behoefte uit nood geboren

Jos Feijtel, voorzitter van burgerinitiatiefgroep 'Dreigend Woningtekort', zegt dat het onzin is dat mensen kleiner willen wonen. Volgens hem is het juist uit nood geboren. 'De belangrijkste oorzaak is gewoon dat we kleiner bouwen omdat dat goedkoper is en omdat de woningen op dit moment onbetaalbaar zijn. Dat is niet omdat mensen dat per se willen. Uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst een grotere woning met tuintje voor en achter willen, in de orde van zo'n 115 tot 125 vierkante meter.

Gerelateerde artikelen