Bouw & Woningmarkt2 feb '18 13:09Aangepast op 2 feb '18 14:19

VEH: 'Stap af van 'rentestraf''

Auteur: Wesley Schouwenaars

Mensen van wie de waarde van de woning is gestegen hebben mogelijk jarenlang een te hoge hypotheekrente betaald. Dat zegt Vereniging Eigen Huis. Het gaat hierbij om de renteopslag, die bij een waardestijging van de woning kan vervallen.

De website van het WOZ-waardeloket op een iPad. Met het loket kunnen burgers online de WOZ-waarde van woningen raadplegen.
De website van het WOZ-waardeloket op een iPad. Met het loket kunnen burgers online de WOZ-waarde van woningen raadplegen. (ANP)

De renteopslag wordt meestal betaald door mensen die zonder Nationale Hypotheek Garantie een hypotheek afsluit die hoger is dan 65 procent van de waarde van de woning. Volgens de VEH gaat het om een rente die in hoogte tussen de 0,1 en 0,95 procent varieert. Alleen al door de huidige waardestijgingen kan de opslag bij bijna alle banken al na een paar jaar worden verlaagd, of geheel vervallen.

Toch zijn er vijf hypotheekverstrekkers die de renteopslag niet verlagen, ook als dat wel kan, zegt Hans André de la Porte van VEH. Het gaat om Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius. Alleen Van Lanschot heeft per 1 januari van dit jaar de voorwaarden aangepast. Op de website van deze bank staat hierover nog tegenstrijdige informatie, zegt VEH. Argenta heeft aangekondigd binnenkort met soortgelijke voorwaarden te komen.

Geen wettelijke verplichting

VEH spreekt de hypotheekverstrekkers erop aan om hun voorwaarden te wijzigen. 'Als klant kun je niet zoveel doen, want er is geen wet die dit verbiedt', zegt André de la Porte. Als consumentenorganisatie zegt VEH wel druk uit te oefenen op de betreffende hypotheekverstrekkers. 'Op onze website staat een tool waarmee je kunt zien of je zo'n opslagrente betaalt en hoe de bank kunt vragen om die voor jou hypotheek te laten vervallen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen