Bouw & Woningmarkt8 feb '18 06:16

Woningmarkt ook buiten Randstad overspannen

Auteur: BNR Webredactie

De huizengekte van de Randstad breidt zich als een olievlek uit over het land. Ook het oosten en zuiden van het land kampt nu met een overspannen markt. Een probleem dat voorlopig nog niet zal worden opgelost, zo stelt Dynamis, een organisatienetwerk van dertien grote regionale makelaars.

Eind 2016 was de druk op de woningmarkt vooral in de steden in de Randstad zeer hoog, maar vorig jaar is ook in veel steden daarbuiten een krappe marktsituatie ontstaan, zegt Dynamis. Landelijk gezien is door het snel dalende woningaanbod de aanbodpiek uit de crisisjaren inmiddels omgeslagen naar een historisch laag aanbod in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het gaat om het laagste niveau sinds begin 2008, schrijft Dynamis. Gedurende vorig jaar is het woningaanbod met een derde gedaald. De prijzen stegen daardoor gemiddeld met 9 procent.

Het aantal woningen dat te koop staat ten opzichte van de vraag ('marktratio') bedraagt op dit moment volgens de organisatie meer dan 100 procent. Geen gezonde situatie, zegt Dynamis-directeur Wilfred van der Neut. 'Een gezonde marktratio is ongeveer 50 procent, wat betekent dat er twee woningen te koop staan voor een vrager. In Doetinchem, maar ook in Breda, Assen en Deventer, zie je inmiddels dat die olievlek die in eerste instantie vooral op de Randstad zichtbaar was, in het afgelopen kwartaal snel het land is overgetroomd.'

Gerelateerde artikelen