Bouw & Woningmarkt20 feb '18 12:12

Angst stijging hypotheekrente 'onnodig'

Auteur: Julia Bokdam

Iedereen is al tijden bang voor een stijging van de hypotheekrente, want dat zou zomaar eens flinke invloed kunnen hebben op de woningmarkt. Onnodige angst, blijkt uit het rapport 'Effecten mogelijke rentestijging in de koopsector' van de Amsterdam School of Real Estate.

(ANP)

Daar is Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsverenging NVM erg blij mee. 'De Amsterdam School of Real Estate heeft modellen gemaakt waarin ze doorrekenen en kijken wat er gebeurt met de koopkracht op het moment dat de rente stijgt. Het blijkt allemaal erg mee te vallen.' In het onderzoek wordt er uitgegaan van stijgingen van één, twee of drie procent.

Volgens Jaarsma kan de Nederlandse koopmarkt die mogelijke stijging goed hebben, omdat gezinnen meer kunnen besteden. 'Als de hypotheekrente stijgt wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen lager, maar de voorspelling is dat alle gezinnen drie procent koopkrachtstijging hebben ieder jaar. Ze hebben dus netto meer te besteden en kunnen dus ook meer lenen. De prijzen mogen dus wel een beetje stijgen.'

Afbouwen en stijgen

Jaren geleden was de rente gestegen naar acht tot negen procent. Ger Jaarsma denkt niet dat we bang hoeven zijn dat we weer zo'n hoog getal halen. 'De Europese Centrale Bank heeft afgelopen jaren een opkoopprogramma uitgevoerd waardoor de rente heel erg laag is geworden. Het lijkt dat ze dat nu afbouwen. De rente zal wel iets gaan stijgen, maar naar verwachting is dat één of twee procent. Dan zit je op maximaal vijf procent. De acht of negen procent halen we echt niet.' Het blijft dus goed betaalbaar om een huis te kopen.

Oververhitte woningmarkt

Volgens Jaarsma is de stijging van de rente helemaal nog niet zo heel erg. 'Op dit moment hebben we in Nederland te weinig huizen. Waardoor de prijzen alleen maar stijgen. Bijvoorbeeld in de randstad zijn de prijzen al behoorlijk hoog. Het zou ook niet zo heel erg zijn als de stijging wordt stopgezet. Dat zou kunnen als de rente stijgt.' Dit geldt niet voor heel Nederland, want de woningmarkt verschilt erg per regio. 'Waar het in de randstad oververhit is, staan aan de huizen in bijvoorbeeld Limburg en het oosten nog meer dan een jaar te koop en zijn de prijzen nog niet gestegen.'

Het rapport 'Effecten mogelijke rentestijging in de koopsector' wordt vanmiddag gepresenteerd door de Amsterdam School of Real State.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen