Bouw & Woningmarkt14 jan '19 07:01Aangepast op 14 jan '19 09:40

Bewezen: Airbnb laat huizenprijzen flink stijgen

Auteur: BNR Webredactie

Het werd al langer vermoed, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs: een wildgroei aan Airbnb-locaties kan huizenprijzen van een stad flink opdrijven. Dat staat gepubliceerd in economisch blad ESB.

Een stad die maatregelen neemt tegen de ongebreidelde groei van Airbnb, ziet de huizenprijzen dalen. 'We hebben gekeken naar Los Angeles', zegt Hans Koster, universitair hoofddocent spatial economics aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en onderzoeker. 'Daar hebben bepaalde gemeentes Airbnb min of meer verboden.' In de buurten waar je je woning niet meer mocht verhuren via de site, daalden de huizenprijzen met zo'n drie procent. In populaire buurten als Hollywood, kon de prijs wel met vijfentwintig procent stijgen. Ondanks dat Los Angeles een heel andere stad is, denkt Koster dat de conclusies ook wel aan Amsterdam te verbinden zijn.

'Het is heel aantrekkelijk om je woning te verhuren, omdat je er veel geld aan kunt verdienen', zegt Sandra Beckerman, Kamerlid voor de SP. En omdat de huizenmarkt nu al zo krap is, vinden de socialisten dat er strenger beleid moet komen.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen