Bouw & Woningmarkt17 jan '19 22:57Aangepast op 18 jan '19 10:19

Krappe woningmarkt drijft huiseigenaren richting verbouwingshypotheek

Auteur: BNR Webredactie

We kiezen er steeds vaker voor om ons huis te verbouwen in plaats van er een te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. De keuze valt vaker op een verbouwing omdat mensen geen nieuwe woning kunnen vinden door de krappe huizenmarkt.

Vaker dan voorheen wenden mensen hun hypotheek aan om er een verbouwing van te betalen. Huizensite Jaap.nl verwerkte in de tweede helft van 2018 ruim anderhalf keer zo veel aanvragen voor hypotheekgesprekken als in het eerste halfjaar. De Hypotheker onderschrijft de groei van het aantal aanvragen voor de verhoging van hypotheken en ook de Hypotheekshop zag het afgelopen jaar het aantal aanvragen voor zo'n verhoging met een kwart toenemen ten opzichte van 2017.

Ook partijen in de bouw bevestigen de stijging. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw waren verbouwingen het afgelopen jaar goed voor een bouwvolume van zo’n 9 miljard euro. Dat is een stijging van 15 procent in twee jaar tijd. Directeur van het instituut Taco van Hoek: 'Aanvankelijk was de toename van woningverbeteringen vooral het herstel vanuit de crisis. Inmiddels zitten we op een niveau dat twintig procent boven het niveau zit van vlak voor de crisis.'

Document: Verbouwingshypotheken

Ook Huis ten Bosch stond jarenlang in de steigers.
Ook Huis ten Bosch stond jarenlang in de steigers. (ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen