Bouw & Woningmarkt4 apr '19 07:16

Huurders flink in het nadeel: fors meer geld kwijt aan woonlasten dan kopers

Auteur: BNR Webredactie

Wie een huis huurt is naar verhouding veel meer geld kwijt dan iemand die koopt. En dat komt doordat bij huurders een veel groter deel van hun inkomen op gaat aan hun woning. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Huurders besteden in 2018 gemiddeld 38 procent van hun besteedbaar inkomen aan hun woonlasten. Bij kopers is dat percentage aanzienlijk lager, namelijk 29 procent. Volgens onafhankelijk woningmarktdeskundige Maartje Martens is dat niet alleen nadelig voor de huurmarkt. Het gevolg daarvan is dat er minder mensen doorstromen van een huurhuis naar een koopwoning. Daar komt bij dat buitenlandse investeerders koopwoningen opkopen om die vervolgens op de particuliere huurmarkt te zetten. 'Daarvoor geldt geen limiet, dus die kunnen vragen wat ze willen.'

Directeur Paulus Jansen van de Woonbond ziet deze verschillen tussen huur en koop graag verdwijnen. Volgens hem krijgt een huiseigenaar veel meer voordelen dan iemand die huurt. 'Als je een eigen woning hebt krijg je hypotheekrenteaftrek, maar als je huurt krijg je geen voordeeltjes - tenzij je zo weinig verdient dat je in aanmerking komt voor huursubsidie.' Hij ziet graag de hypotheekrenteaftrek verdwijnen. In plaats daarvan ziet Jansen liever een (belasting) voordeel die voor zowel kopers als huurder geldt, de hoogte moet afhankelijk zijn van onder meer het inkomen.

LUISTER OOK: Oplossing voor huurders in de middenklasse lijkt in zicht

LUISTER OOK: Van wie is Amsterdam eigenlijk

ANP LEX VAN LIESHOUT
ANP LEX VAN LIESHOUT (LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen