Bouw & Woningmarkt4 apr '19 09:05Aangepast op 8 apr '19 12:53

Bouwbedrijven verspillen miljarden door slecht werk

Auteur: BNR Webredactie

Bouwbedrijven gooien jaarlijks miljarden euro's in de prullenbak doordat ze extra geld kwijt zijn aan het herstellen van hun fouten. En dat drukt hun winstmarges, blijkt uit een rapport van ABN Amro. 'De markt is erg prijsgedreven. De partij die het goedkoopste is, wint meestal', zegt bouweconoom Petran van Heel van ABN Amro.

Voor veel bedrijven zijn de kosten die ze kwijt zijn aan het herstellen van hun fouten hoger dan de marges die ze halen. Voor de totale sector levert dat een kostenpost op van 5 miljard euro per jaar, wat veel hoger is dan in andere sectoren. 'Dat komt doordat er heel veel partijen met elkaar moeten samenwerken, elke keer in een andere samenstelling en op een andere locatie', zegt Van Heel. Maar ook bouwbedrijven zelf kunnen de kosten flink terugbrengen. 'Ze werken nog altijd te weinig samen en het ontbreekt aan standaardisatie.' Bovendien geeft de laagste prijs bij veel aanbestedingen de doorslag.

LUISTER OOK: Stagnerende woningbouw is gevolg van hoge kosten en bureaucratie

Dat de markt erg prijsgedreven is, ziet ook hoogleraar constructieleer Rob Nijsse aan de TU Delft. 'Aannemers doen er alles om de prijs zo laag mogelijk te houden. De kwaliteit is nog niet niet zo laag dat klanten gaan klagen.' Volgens Rob Nijsse moet de overheid meer controles uitvoeren, maar door bezuinigingen bij gemeenten hebben toezichthouders te weinig tijd om alle bouwplaatsen te bezoeken. Volgens voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland worden veel projecten als een uniek project in de markt gezet. Daardoor is geen sprake van standaardisatie en is de kans op faalkosten veel groter.

LUISTER OOK: Zonder regie van het Rijk komen we niet aan die 75.000 woningen

 XTRA FREEK VAN DEN BERGH
XTRA FREEK VAN DEN BERGH ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen