Bouw & Woningmarkt25 apr '19 06:42Aangepast op 25 apr '19 08:25

De verplichte bouwkundige keuring komt nauwelijks van de grond

Auteur: BNR Webredactie

Het verplicht opnemen van een bouwkundige keuring in de koopovereenkomst haalt nauwelijks iets uit. Nog altijd wordt in driekwart van de gevallen geen bouwkundige keuring uitgevoerd. Dat blijkt uit een inventarisatie door Bijn.nl, dat zich richt op advies en begeleiding op de woningmarkt. Daarmee is het aantal keuringen nauwelijks toegenomen.

Sinds 1 februari 2018 staat een bouwkundige keuring standaard in het koopcontract. Om na te gaan of dit in de praktijk wordt uitgevoerd deed Bijn.nl een steekproef onder 651 aankopen. Daaruit blijkt dat in slechts 26 procent van de gevallen bij de koopovereenkomst een bouwkundige keuring is gedaan. Directeur Arno Korbijn van Bijn.nl wijt dit aan de krapte op de woningmarkt. De verkopende partij heeft de kopers voor het uitkiezen en kan makkelijk de partij die een bouwtechnische keuring wil passeren.

LUISTER OOK |: Hoogleraar Conijn rekent af met horrorverhalen woningmarkt

Dat is een doorn in het oog van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij vindt dat de consument beter moet worden beschermd en roept de makelaars op iedere consument een eerlijke kans te geven om een huis te kopen. ‘Makelaars spelen mensen tegen elkaar uit. Ik vind niet dat ze de positie van kopers moeten verzwakken door zo’n bouwkundige keuring af te raden.’ Nijboer heeft naar aanleiding van dit onderzoek Kamervragen ingediend.

Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars, erkent dat keuringen niet altijd worden gedaan vanwege de oververhitting van de markt. Maar, zegt hij: 'Wat ook gebeurt: kopers van woningen die maximaal vijftien jaar oud zijn, zeggen: dit huis is zo nieuw, er kan nauwelijks sprake zijn van problematiek. Ik bespaar mij de kosten op een bouwkundige keuring.'

Huizen te koop in Slochteren.
Huizen te koop in Slochteren. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen