Bouw & Woningmarkt18 jun '19 08:12Aangepast op 18 jun '19 14:29

Woonorganisaties waarschuwen voor incidenten tussen huurders en verhuurders woningen

Auteur: BNR Webredactie

Met lijm volgespoten sloten, kilo's mest in je tuin en zelfs fysiek geweld wordt niet geschuwd. Woonorganisaties waarschuwen voor het aantal incidenten tussen huurders en verhuurders, BNR deed navraag bij huurteams in onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Alleen al in deze drie steden kwamen in een jaar tijd bijna 200 meldingen binnen van intimidatie door verhuurders. In Groningen moeten verhuurders een vergunning hebben, CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes ziet niets in een vergunningenstelsel en pleit voor een strafrechtelijk traject.

Het gaat om huisbazen die huurders intimideren, treiteren of bedreigen. De problemen komen vooral voor in de vrije huursector in grote steden. Saillant detail: het aantal huurwoningen van particuliere verhuurders is de afgelopen jaren fors toegenomen, tegelijkertijd daalde het aanbod van woningcorporaties.

BNR deed navraag bij verschillende huurteams in onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Deze teams, die huurders bijstaan in geschillen met verhuurders, zien een stortvloed aan klachten binnenkomen. Alleen al in deze drie steden kwam in een jaar tijd bijna 200 meldingen binnen van intimidatie door verhuurders. Dat aantal ligt 'structureel te hoog', zo luidt de kritiek. In heel Nederland gaat het naar alle waarschijnlijkheid om enkele honderden incidenten.

Ook de Woonbond krijgt veel klachten binnen. Enkele weken geleden riep de Woonbond een meldpunt in het leven, daar kwamen in korte tijd tientallen meldingen binnen van huurders. Een groot deel van de meldingen gaat over intimidatie door verhuurders. 'Vooral startende gezinnen, studenten en arbeidsmigranten hebben hier last van. Deze mensen moeten noodgedwongen uitwijken naar de vrije huursector omdat er geen sociale huurwoning voor handen is. Helaas zijn daar een hoop cowboys actief', zegt Paulus Jansen van de Woonbond. In Groningen moeten verhuurders van kamers en appartementen sinds kort een vergunning hebben. De gemeente hoopt met deze maatregel de wanpraktijken de kop in te drukken. Jansen wil dat dit initiatief landelijk navolging krijgt.

Eind vorig jaar al probeerde CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes gemeenten meer instrumenten te geven om huisjesmelkers aan te pakken. Ronnes noemt de kosten voor een vergunningssysteem veel te hoog. Volgens hem komt de rekening op het bord van elke huurder te liggen terwijl slechts ‘een kleine groep slachtoffer’ is.

( ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen