Bouw & Woningmarkt20 jun '19 06:38Aangepast op 20 jun '19 07:15

PBL: Bouw miljoen woningen in gevaar door besluiteloos kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet hakt onvoldoende knopen door en voert tegenstrijdig beleid op het gebied van wonen, werken en duurzaamheid. Daardoor komt onder meer de bouw van 1 miljoen woningen in gevaar. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving op BNR.

LUISTER OOK: Overheden staan woningbouw in de weg

LUISTER OOK: Stagnerende woningbouw gevolg van hoge kosten en bureaucratie

Volgens PBL zijn op dit moment alle investeringen in het Infrastructuurfonds tot 2030 vastgelegd. Daarin is onder meer bepaald welke wegen er tot 2030 worden aangelegd en tegen welk bedrag. Tegelijkertijd wil het kabinet 1 miljoen woningen bouwen vóór 2030. Het is alleen nog niet bekend op welke locaties al die woningen worden gebouwd. Volgens PBL-onderzoeker Rienk Kuiper leidt dit tot problemen. ‘Als je woningen bouwt dan moet je daar wel een weg naartoe leggen. Als daar geen geld meer voor is, wordt het lastig om zoveel woningen te realiseren.’

Bovendien willen veel steden woningen in de stad bouwen. Dat betekent volgens Kuiper dat gemeenten en provincies moeten investeren in openbaar vervoersverbindingen. ‘Decentrale overheden kunnen die kosten niet in hun eentje dragen, daarom moet het Rijk bijspringen.’ Kuiper meent dat dit ten koste gaat van bestaande investeringen in het Infrastructuurfonds. ‘Als ergens geld bij moet, levert iemand anders geld in.’

Niet alleen de bouw van woningen dreigt in gevaar te komen. Ook de realisatie van een groot aantal windmolens kan ernstig vertraagd worden door een treuzelend kabinet.

Volgens directeur Jan Fokkema van Neprom, de overkoepelende organisatie voor projectontwikkelaars, moet het Rijk de regie nemen.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen