Bouw & Woningmarkt4 jul '19 13:05Aangepast op 4 jul '19 13:24

'Bouwbedrijven zijn lage marges zat en gooien prijzen omhoog'

Auteur: BNR Webredactie

Wie zijn huis wil verbouwen, een schuur in de achtertuin wil of het tijd vindt voor een compleet nieuwe woning, moet komende jaren dieper in de buidel tasten. Ruim 40% van de bouwbedrijven gooit de prijzen omhoog, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Het aantal opdrachten neemt nauwelijks toe, toch verwacht een groot deel van de bedrijven dat hun omzet groeit. Er zijn zelfs bedrijven die binnen een paar maanden een omzetgroei halen van 5 procent of meer. Een belangrijke reden daarvoor is dat bouwers meer geld vragen voor hun klussen. Ruim 40 procent van de bedrijven verwacht de komende tijd de prijzen te verhogen. 'Steeds meer bouwbedrijven tekenen niet in op opdrachten met lage marges. Nu liggen de marges vaak op 1 à 2 procent, die moeten naar 5 procent', zegt Doekle Terpstra, hij voert als één van de opdrachtgevers van het rapport het woord namens de gehele bouwsector.

De prijsverhogingen komen op het moment dat de bouw onder een vergrootglas ligt vanwege kritiek op de bouwkwaliteit. Bouwbedrijven gooien jaarlijks miljarden euro's in de prullenbak omdat ze extra geld kwijt zijn aan het herstellen van hun fouten. Deze kosten zijn vaak hoger dan hun marges. Terpstra: 'Die faalkosten moeten omlaag, daar is wat mij betreft geen enkele discussie over. Toch is het onvermijdelijk om de prijzen te laten stijgen.' Volgens Terpstra willen bedrijven enerzijds meer geld verdienen, dat is volgens hem nodig omdat de huidige marges 'ongezond laag' zijn. Tegelijkertijd kampen bedrijven ook met stijgende kosten bouwmaterialen en personeel. Het aantal vacatures in de bouwketen is zelfs gestegen tot recordhoogte.

LUISTER OOK: Stagnerende woningbouw door hoge kosten en bureaucratie

LUISTER HIER: Bouw miljoenen woningen in gevaar door besluitloos kabinet

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen