Bouw & Woningmarkt28 aug '19 07:57Aangepast op 28 aug '19 14:13

Vermoedelijk kankerverwekkende stoffen in bouwgrond

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw een klap voor de bouwsector. Tientallen bouwprojecten komen namelijk niet van de grond of zijn vertraagd door mogelijk kankerverwekkende stoffen in bouwmaterialen. Dat zegt Bouwend Nederland tegen BNR. Het gaat om de chemische stof PFOS, die niet afgebroken kan worden en zich door emissies ophoopt in grond of rivieren. 'De stoffen kunnen ook niet met normale technieken uit de grond verwijderd worden,' zegt Jaap van der Bom, directeur van de NVPG, de Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondbewerkingsbedrijven.

( ANP)

PFOS-stoffen worden ook in dagelijkse producten gebruikt, zoals tandpasta of anti-aanbaklagen. In vaste vorm is de stof ongevaarlijk, maar los vormt de stof wel een risico. Bij het verplaatsen van bouwgrond moet nu onderzocht worden of er sporen van de stof aanwezig zijn. Maar omdat er maar één laboratorium geaccrediteerd is om dit te onderzoeken, lopen bouwprojecten veel vertraging op. Van der Bom: 'Als je grond wil verplaatsen, moet de gegevens van de verbindingen vooraf bekend zijn. Omdat er maar één laboratorium is, zijn de wachttijden op de resultaten opgelopen tot vier à vijf weken.' 'Dit geeft veel vertraging en brengt veel kosten met zich mee.'

'Het tijdelijke handelskader dat de staatssecretaris heeft opgesteld om de markt in beweging te krijgen, heeft juist een averechts effect,' zegt Charles Verheyen van Bouwend Nederland. We moeten zorgen dat vertragingen van projecten voorkomen moeten worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen