Bouw & Woningmarkt30 aug '19 06:47Aangepast op 30 aug '19 07:32

Huizenkopers kiezen massaal voor 30-jaars rente

Auteur: BNR Webredactie

Nu de hypotheekrente een ware duikvlucht doormaakt, kiezen we er massaal voor om onze hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Het aantal mensen dat zijn hypotheek voor 30 jaar vastzet, is sinds 2015 meer dan verviervoudigd. Dat blijkt uit navraag door BNR bij De Hypotheekshop en De Hypotheker.

Luister ook: CEO Volksbank wil dat we nadenken over gevolgen negatieve hypotheekrente

Luister ook: Verleng looptijd aflossingsvrije hypotheek

Bij de hypotheker kiest inmiddels een kwart van de mensen ervoor om de hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. In 2015 was dat nog maar 5 procent. 'Een langere rentevaste periode heeft snel aan populariteit gewonnen. Uiteraard vanwege de lage rentes, maar zeker ook door de kleine verschillen in rentevaste periodes', zegt Michel van den Akker, directeur van De Hypotheker.

Volgens Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoed en financiering aan de Universiteit Maastricht, is het niet voor iedereen verstandig om hun hypotheekrente zolang vast te zetten. 'Als je denkt dat je voor lange tijd in een huis woont, is 30 jaar slim. Voor veel starters geldt dat niet, dan is het goedkoper om voor een kortere periode te kiezen.' Eichholtz heeft voor mensen die in het verleden een dure hypotheek met hoge rente hebben afgesloten één tip: je huis verkopen. 'Dan kun je tegen dezelfde maandlasten groter wonen.'

Image
( ANP XTRA ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen