Bouw & Woningmarkt11 sep '19 13:39

Woningnood Amsterdam: 'Totaal geen gevoel voor urgentie'

Auteur: BNR Webredactie

Om te voldoen aan de enorme ambities op het gebied van woningbouw zullen gemeenten en vastgoedbedrijven de handen ineen moeten slaan. Maar gemeenten zien lang niet altijd de noodzaak van die verwevenheid, zegt Maarten de Gruyter, directeur van vastgoedbedrijf Boelens De Gruyter. Vooral in Amsterdam ondervindt hij naar eigen zeggen problemen met de lokale wethouder.

Op macroniveau zie je politici die zich uitspreken over dat er iets moet gebeuren voor de woningbouw, zegt De Gruyter. Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren heeft onder meer een fonds van maximaal een miljard euro aangekondigd voor de crisis op de woningmarkt. 'Maar op projectniveau binnen steden of gemeenten merk je dat niet. Het gevoel van echte noodzaak zie je niet', zegt De Gruyter.

De vastgoedbedrijven zijn enorm afhankelijk van lokale wethouders om locaties te bemachtigen en erop te bouwen. 'Meneer Ivens, de woonwethouder van Amsterdam, zei in een gesprek met mij: twintig jaar geleden hebben we woningen voor het middensegment gemaakt en nu wonen er mensen in met heel veel geld.' Met andere woorden wil Ivens dat een inclusieve stad kan worden behouden. Dat is de voorbije jaren niet gelukt. Daar is de Gruyter het volledig mee eens. 'Maar als wij in meer dan een half jaar tijd maar twee gesprekjes krijgen om hieruit te komen, dan heb je totaal geen gevoel voor urgentie.'

Erfpacht

De trend is volgens De Gruyter dat institutionele beleggers niet meer willen investeren in Amsterdam. 'We zullen de komende jaren zien dat er steeds minder gebouwd zal worden en dat zal zeker een effect hebben op de woningmarkt.' Dat komt volgens de directeur omdat vastgoedbedrijven niet genoeg kunnen verdienen aan geplaatste woningen. De Stad Amsterdam wil de prijzen voor het middensegment in de toekomst reguleren en een maximumprijs opleggen voor woningen als maatregel tegen de woningnood. En dan komen de vastgoedbedrijven in de problemen met hun projectbegrotingen, beweert de Gruyter.

De directeur hekelt ook dat de stad er anderhalf jaar over doet om te onderhandelen over de prijs van de erfpacht. 'Amsterdam gaat volledig mee in de marktwerking door de prijs van de erfpacht aan te passen aan wat zij denken dat de vastgoedbedrijven eraan verdienen.' De perceptie dat vastgoedbedrijven volop cashen op de krapte in de woningmarkt vindt hij volledig verkeerd.

LUISTER OOK: 'Bouwbedrijven lopen ook bij duurdere woningen tegen grenzen aan'

LUISTER OOK: Woningnood in de binnenstad

De woontoren B'mine achter de A'DAM toren op de noordelijke IJoever in Amsterdam.
De woontoren B'mine achter de A'DAM toren op de noordelijke IJoever in Amsterdam. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen