Bouw & Woningmarkt17 sep '19 09:18

Kabinet pakt woningnood aan

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet presenteert vandaag maatregelen om de woningmarkt uit de crisis te halen. Zo wordt scheefhuren aangepakt en wordt de positie van kopers versterkt, dit blijkt uit stukken die RTL deze ochtend publiceert.

Ook gaat de WOZ-waarde van huurwoningen minder meetellen bij het bepalen van de huur. Deze is vooral in de grote steden snel gestegen, met forse huurverhogingen als gevolg. Verder moeten er jaarlijks 15.000 flexwoningen, tijdelijke huurhuizen, worden bijgebouwd.

15.000 woningen gaan helpen

Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU Delft gaan vooral die 15.000 flexwoningen 'substantieel' helpen. 'Dit is een opsteker, nu nog de gemeenten die ruimte beschikbaar stellen.'

Woonplicht helpt starters, niet huurders

Het kabinet wil het vastgoedbeleggers moeilijker maken met een woonplicht. Volgens Boelhouwer helpt dit echter alleen de starters die een koopwoning willen aanschaffen, maar doet de maatregel niets voor huurders in het middeldure segment. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters noemt Boelhouwer 'een sympathiek gebaar'.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen