Bouw & Woningmarkt19 sep '19 06:44Aangepast op 31 jan '20 11:23

'Rijk investeert onvoldoende in nieuwbouw'

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe plannen van het kabinet om de woningbouw weer op gang te krijgen gaan niet ver genoeg. Als we willen dat er meer woningen worden gebouwd, dan zal de regering met zwaarder geschut moeten komen. Dat zeggen verschillende partijen uit de woonsector tegen BNR. Ook zorgen de nieuwe plannen voor problemen bij huurders uit het middensegment.

Luister ook: Kabinet pakt woningnood aan

Lees ook | 'Corporaties hebben wel geld om te bouwen'

Luister ook: Woonplicht moet vastgoedinvesteerder stoppen

Sector econoom bouw en vastgoed Madeline Buijs bij ABN Amro zegt dat één miljard voor de woningcorporaties te weinig zijn: 'Die wordt uitgesmeerd over tien jaar, dus dat is eigenlijk maar honderd miljoen per jaar. Tegelijkertijd hebben de corporaties een verhuurdersheffing van 1,2 miljard die nog gaat oplopen naar twee miljard per jaar. En er komt een vennootschapsbelasting van meerdere honderden miljoenen aan.'

Luister ook: Ask Me Anything: al je vragen over het kopen van een huis

De Woonbond onderschrijft de conclusies van ABN Amro, volgens directeur Paulus Jansen zijn twee zaken echter niet genoemd die ook nog negatief gaan uitpakken: de inkomensafhankelijke huurverhoging voor de middeninkomens en de overdrachtsbelasting. 'Ik voorspel dat dit enorme problemen gaat opleveren voor mensen met een inkomen tussen de vijftig- en zeventigduizend euro'. Het tweede probleem is dat de overdrachtsbelasting gedifferentieerd gaat worden - en dat die gaat stijgen bij corporaties. Fiscaal goed gedrag belonen én een serieus huurbeschermingsbeleid zijn volgens Jansen de oplossing.

Image
( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen