Bouw & Woningmarkt26 sep '19 07:13Aangepast op 26 sep '19 10:20

NVB Bouw: 'Helft stilgelegde bouwprojecten kan binnen paar weken worden hervat'

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan de helft van de bouwprojecten die stilliggen vanwege de stikstofuitspraak kunnen binnen een paar weken weer worden hervat. Dat stelt NVB Bouw op BNR in reactie op het stikstofadvies van commissie-Remkes.

Luister ook: Stikstofuitspraak bedreigt bouwplannen

Luister ook: Miljardenstrop bouwsector door stikstofbesluit

Om dat voor elkaar te krijgen, pleit de branchevereniging voor een snelle toetsing door ecologen. Die zouden moeten beoordelen of een bouwproject schadelijk is voor de nabijgelegen natuurgebieden. In totaal gaat het om zo’n achttienduizend stilgelegde bouwprojecten.

‘Provincies zijn doodsbang dat ze een vergunning afgeven voor een project waarbij achteraf blijkt dat er fouten zijn gemaakt’, zegt NVB-directeur Coen van Rooyen. Hij vindt dat provincies ten onrechte ‘verkrampt’ vasthouden aan de rekenmodellen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). ‘Tot een paar jaar terug belde je een ecoloog, die keek of de hoeveel stikstofuitstoot schadelijk is voor de omliggende natuur. Als dat niet zo was, kon er gebouwd worden.’ Volgens Van Rooyen is een dergelijke toetsing ook nu mogelijk omdat de wetgeving die toen gold nog steeds van kracht is. Hij meent dat daardoor het merendeel van de bouwprojecten door kan gaan omdat ze niet in de buurt van Natura 2000-gebieden liggen.

Ecoloog Arnold van den Burg denkt dat de werkelijkheid veel minder eenvoudig is dan Van Rooyen voorspiegelt. Volgens hem komt dat omdat er over heel Nederland een zogenoemde stikstofdeken ligt. De stikstof reikt veel verder dan alleen de directe omgeving. De uitstoot moet eerst fors omlaag voordat er weer gebouwd kan worden. ‘Maar zolang een wettelijk kader ontbreekt, is het niet fair om alvast een beroep te doen op ecologen.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen