Bouw & Woningmarkt30 sep '19 07:08Aangepast op 30 sep '19 08:47

Honderden betonvloeren hebben gebrek aan controle, financiële strop dreigt

Auteur: BNR Webredactie

Een financiële strop dreigt voor eigenaren van gebouwen, zoals kantoren, scholen en parkeergarages, waarin de zogenaamde breedplaatvloer is toegepast. De draagkracht van dit type vloer voldoet niet aan aangescherpte bouwregels. Het probleem kwam aan het licht toen in mei 2017 de parkeergarage van Eindhoven Airport gedeeltelijk instortte. Honderden gebouwen moeten worden gecontroleerd en waar nodig hersteld.

De kwetsbaarheid van de vloeren stelt eigenaren en huurders voor grote problemen. Controles en herstelwerkzaamheden zijn lastig uit te voeren, terwijl een gebouw in gebruik is. Bouwbedrijven gaan dit najaar in een proefgebouw in Lelystad testen hoe een vloer in een pand dat in gebruik is, zo goed mogelijk hersteld kan worden. Volgend jaar moet dit voor de meest riskante gebouwen zijn voltooid. Hierna volgen minder risicovolle panden. Wie weigert loopt het risico dat de gemeente het gebouw onbruikbaar verklaart.

Mogelijk moeten huurders tijdelijk op zoek naar andere huisvesting. Hoe groot de schade is en op wie die kan worden verhaald, is niet duidelijk. Te denken valt aan een huurkorting of een schadeclaim bij de aannemer.

Breedplaatvloer

De zogeheten breedplaatvloer wordt sinds 2000 toegepast. Er is snel mee te bouwen en het kan grote overbruggingen aan. Dat ging verkeerd bij de parkeergarage in Eindhoven. Van instortingsgevaar in andere gebouwen lijkt geen sprake. Wel zijn de veiligheidsmarges voor de draagkracht te krap bemeten.

Rode lijst

De rijksoverheid zette dit voorjaar acht overheidsgebouwen op een rode lijst - waaronder de rechtbank Zwolle en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Gebruikers mogen de vloer minder zwaar belasten en op sommige verdiepingen zijn feestjes verboden. In de gebouwen zijn soms enkele ruimtes helemaal afgezet.

LUISTER OOK: ‘Stikstofuitspraak zorgt voor miljoenenstrop ondernemers’

LUISTER OOK: NVB Bouw: 'Helft stilgelegde bouwprojecten kan binnen paar weken worden hervat'

Sloopwerkzaamheden bij de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het in mei ingestorte gebouw wordt door bouwonderneming BAM stapsgewijs ontmanteld.
Sloopwerkzaamheden bij de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het in mei ingestorte gebouw wordt door bouwonderneming BAM stapsgewijs ontmanteld. (ANP ROB ENGELAAR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen