Bouw & Woningmarkt1 okt '19 07:37Aangepast op 6 nov '19 13:49

Starters kloppen noodgedwongen aan bij ouders voor hypotheek

Auteurs: Sofyan El Bouchtili en Wesley Weerts

Een groot deel van de starters kan alleen nog een huis kopen met een gift of lening van zijn ouders. Zo’n 30 procent van hen gebruikt bij de financiering van de hypotheek geld van familie of vrienden. Dat zeggen meerdere bronnen tegen BNR.

Volgens Companen, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in de woningmarkt, leunen starters veel vaker op financiële hulp van anderen dan doorstromers. In ongeveer 20 procent van de gevallen krijgen ze een schenking om de aankoop van hun huis mogelijk te maken. In ruim 10 procent van de gevallen wordt geld geleend.

Geld lenen van ouders

Uit een inventarisatie van De Hypotheker in opdracht van BNR komt een vergelijkbaar beeld naar voren. Ruim een derde van de starters brengt zelf 10 procent of meer van de totale koopsom in. De hypotheekadviseur verwacht dat het grootste deel daarvan wordt geholpen met geld van hun ouders.

Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop gaat het om bedragen tussen de 5.000 en 15.000 euro. Het helpt als iedereen één keer in zijn leven de mogelijkheid krijgt om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek. Nu moeten mensen deze bijkomende kosten met eigen geld betalen. ‘Vooral voor starters is dit problematisch. In de praktijk springen ouders bij, maar niet voor iedereen is dat een optie.’

Schaarste woningen

Een deel van de starters kan daardoor pas veel later of helemaal niet kopen. Zij zijn noodgedwongen aangewezen op schaarse sociale huurwoningen of dure woningen in de vrije huursector. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, wordt het voor deze groep steeds lastiger om een huis te kopen. ‘De huizenprijzen blijven stijgen, maar veel starters profiteren niet van de waardestijging, omdat ze hun koopbeslissing moeten uitstellen.’ Boelhouwer spreekt van een ‘verloren generatie op de woningmarkt’.

Een brede coalitie van marktpartijen, experts en lokale overheden lanceert daarom op initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting het Platform Woonstarters. Hun oplossingen worden later vandaag aangeboden aan de woordvoerders in de Tweede Kamer.

LUISTER OOK: Kabinet: starter vrijstellen van overdrachtsbelasting

LUISTER OOK: Huizenkopers kiezen massaal voor 30-jaars rente

Een woning in Delft is zojuist verkocht.
Een woning in Delft is zojuist verkocht. (FOTO GUUS SCHOONEWILLE )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen