Bouw & Woningmarkt4 okt '19 18:20

Vakbonden bouw maken zich zorgen om stikstofplannen kabinet

Auteur: BNR Webredactie

De vakbonden in de bouw maken zich zorgen om de stikstofplannen van het kabinet. Ze zijn bang dat de werkgelegenheid flink te lijden krijgt. Volgens minister Carola Schouten is er geen snelle oplossing voor het stikstofprobleem. Wel kunnen er vergunningen worden aangevraagd voor bouwprojecten.

Mooi gebaar

Er was heel veel onzekerheid of er nu wel of niet vergunningen verleend zouden kunnen worden. Het kabinet heeft nu duidelijk aangegeven aan provincies en gemeenten dat ze gewoon weer vergunningen kunnen leveren. Liever hadden ze een wettelijke regeling die nog meer zekerheid zou kunnen bieden. 'Maar het is wel een mooi gebaar van de overheid', zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland. Ook dat nu de drempelwaarde voor stikstofdeposities wordt onderzocht vindt Visser een goede ontwikkeling.

Schadevergoedingen

'We zitten wel met ondernemers die de afgelopen maanden behoorlijke schade hebben geleden en 100 procent zekerheid is er nog niet', zegt Visser. Dus bekijken VNO-NCW en Bouwend Nederland of ze die schade nog verder kunnen beperken en wellicht ook kunnen verhalen op de overheid. Het meldpunt dat MKB Nederland heeft opgericht voor klachten van ondernemers met betrekking tot de gevolgen van het stikstofbesluit toont dat er grote omzetdalingen zijn die nu al tot banenverlies leiden.

'We zitten wel met ondernemers die de afgelopen maanden behoorlijke schade hebben geleden en 100 procent zekerheid is er nog niet', zegt Visser.
'We zitten wel met ondernemers die de afgelopen maanden behoorlijke schade hebben geleden en 100 procent zekerheid is er nog niet', zegt Visser. (ANP REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen