Bouw & Woningmarkt8 okt '19 08:30

Woningmarkt in grote en middelgrote steden steeds meer op slot

Auteur: BNR Webredactie

De krapte in de woningmarkt breidt zich nu ook uit buiten de Randstad. In middelgrote steden als Haarlem, Zwolle en Eindhoven daalt het aantal gesloten hypotheken met ongeveer twintig procent. Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker. Door het stikstofbesluit staan honderden nieuwbouwprojecten ook op de tocht, vooral in Zuid-Holland.

Het aanbod in de grote steden zit volgens directievoorzitter Michel van den Akker van De Hypotheker op slot en daardoor ontstaat een waterbed-effect van huizenzoekers die naar de steden rond de grote steden verhuizen. Het aantal afgesloten hypotheken daalde het sterkst in Haarlem, namelijk met dertig procent en in Eindhoven met twintig procent. Er zijn ook steden waar het aantal transacties toeneemt zoals Deventer en Middelburg. Dat heeft dan weer een prijsopdrijvend effect - het aantal betaalbare nieuwbouwwoningen is met tien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

'Oververhitting begint in de grote steden en slaat over naar andere steden. Maar in sommige steden gaat het wel heel snel', zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. 'Het prijsverschil tussen Flevoland en Noord-Holland is inmiddels opgelopen tot 145 duizend euro.'

( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen