Bouw & Woningmarkt10 okt '19 07:06Aangepast op 10 okt '19 09:21

'Woningbouw onmogelijk op plekken met grootste tekorten'

Auteur: BNR Webredactie

Op plekken met het grootste woningtekort is de bouw van nieuwe woningen in toenemende mate onhaalbaar. Daardoor dreigt vooral in de Randstad en Noord-Brabant de huizenmarkt nog verder op slot te raken. Dat zegt Bas Wilberts, hoofd woningbeleggingen bij vastgoedadviseur Savills, op BNR.

De adviseur heeft gekeken hoe de verkoopprijzen zich verhouden ten opzichte van de ontwikkelingskosten. Daaruit blijkt dat de bouw van woningen in steeds meer gevallen onrendabel is. Bouwers komen in de knel doordat de bouw- en grondkosten stijgen.

Regeltjes

Ook wordt de bouw opgezadeld met een hoop gemeentelijke regels. Zo moet een groot deel van de huizen binnen de sociale- of middenhuursector vallen, dat drukt de prijzen. Tegelijkertijd moet zo'n huis wel aan bepaalde afmetingen en duurzaamheidseisen voldoen. Op binnenstedelijke grondexploitatie kampen bouwers met een gemiddelde tekort van €10.000 tot €14.000 euro per woning. ‘In totaal zijn de tekorten nog veel hoger, in sommige gevallen enkele tienduizenden euro’s per woning’, zegt Bas Wilberts, hoofd woningbeleggingen bij Savills.

Gemeenten

Volgens Neprom-voorzitter Desirée Uitzetter moeten gemeenten kijken of ze de regels in sommige gevallen kunnen versoepelen. Ook vindt Uitzetter dat er teveel wordt gestuurd op binnenstedelijk bouwen. Volgens haar is het onvermijdelijk om in de stad te bouwen, maar ze vindt ook dat daarbuiten moet worden gekeken. 'Veel mensen willen nog altijd een huis met een tuin. Die huizen kun je niet in het centrum bouwen. Dat is erg complex en te duur.'

De bezichtiging van een nieuwbouwhuis met de makelaar. Kopen vanuit de bouw.
De bezichtiging van een nieuwbouwhuis met de makelaar. Kopen vanuit de bouw. (ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen