Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft is er geen huizenbubbel, maar kan de situatie behoorlijk omslaan. 'De rente is heel laag, we zitten in economische groei, dat kan omslaan en dan kunnen die prijzen echt gaan dalen. Als de prijzen volatiel zijn, is het verstandig om als bank voldoende buffers achter de hand te houden'. Een extra systeemrisico is dat de beleggers de afgelopen jaren veel huizen hebben gekocht - als de markt slecht gaat, dan dumpen zij massaal hun investeringen en gaat de markt nóg sneller omlaag.
Ook scherpere eisen aan consument
DNB wil dat ook de eisen aan de consumenten verscherpt worden. Huizenkopers nemen te veel risico en huizenprijzen zijn harder gestegen dan de salarissen. In de grote steden kost een huis nu 17 procent meer dan tijdens de vorige boom. In 60 procent van de gevallen wordt boven de vraagprijs geboden.
Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Business Universiteit, legt uit in wat voor scenario de banken de miljarden nodig hebben. 'Als mensen werkloos worden of minder inkomen krijgen, dan wordt het moeilijk om je huis te betalen. Dan zou het kunnen zijn dat banken moeten afboeken.' Koelewijn nuanceert dit scenario wel. 'Tijdens de crisis van 2008 waren de afboekingen maar tienden van procenten. Maar als je het hebt over honderden miljarden aan hypotheekschuld, dan zijn tienden procenten toch heel veel miljoenen.'
