Bouw & Woningmarkt7 nov '19 13:00Aangepast op 8 nov '19 08:49

Bouwbedrijf BAM roept Rutte op haast te maken

Auteur: BNR Webredactie

Er moeten liever vandaag dan morgen maatregelen komen om de stikstofproblemen op te lossen. Dat zegt BAM-topman Rob van Wingerden op BNR. 'De oplossing moet komen, maar wel met de handrem eraf. Je kunt op de snelweg ook niet ineens de handrem aantrekken.'

Van Wingerden deed zijn oproep aan het kabinet in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal. BAM meldde een brutowinst van 47,7 miljoen euro. Dat is een stuk beter dan over het tweede kwartaal, dat met een fors verlies werd afgesloten.

Er zit niet veel vet op de botten

Voor dit hele jaar rekent de BAM-topman op een piepkleine omzet- en winststijging. Maar er zit niet veel vet op de botten om een nieuwe crisis op te vangen. Het bouwbedrijf ziet nu al dat de orderportefeuille minder vol is. Dat komt niet alleen door de stikstofproblematiek, BAM heeft ook te maken met de onzekerheid rondom de Brexit. 'Wie weet hoe dat afloopt moet het zeggen', zegt Van Wingerden.

Deeltijd-ww slecht plan

Mocht de bouwsector volgend jaar inderdaad fors krimpen, zoals het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelt, dan ziet Van Wingerden weinig in een deeltijd-ww. Zo'n maatregel is door D66 voorgesteld om te voorkomen dat opnieuw duizenden bouwvakkers de sector verlaten. De BAM-topman hoopt dat het zover niet komt, en noemt dat 'hooguit een pleister op de wonde'.

BAM voorspelt bouwcrisis
BAM voorspelt bouwcrisis (ANP DESIREE SCHIPPERS)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen