Bouw & Woningmarkt8 nov '19 08:43

Woningtekort loopt op door stikstofcrisis

Auteur: BNR Webredactie

Het enorme woningtekort blijft nog jaren bestaan. Het kabinet wilde de komende jaren jaarlijks 75.000 huizen bouwen, maar dat worden er veertig procent minder. Pas over vijf jaar is het doel weer in zicht, zegt minister Van Veldhoven. De bouwsector voelt dit nu al. Volgens het FD zien bouwers hun orderboeken en omzet zo hard teruglopen dat ze opdrachten onder de kostprijs aannemen.

Woningtekort naar half miljoen

Door stikstof en PDAS-problematiek zien bouwers de vraag wegvallen en gaan prijsduiken, meldt het FD. Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU in Delft gaat het woningtekort de komende jaren met veertig- vijftigduizend woningen oplopen. 'We hebben al een tekort van driehonderdduizend dus dat gaat richting de half miljoen, dat is echt onvoorstelbaar.'

(ANP KOEN VAN WEEL)

Woningmarkt loopt nu helemaal vast

Boelhouwer is blij dat de huren deels gereguleerd zijn, dus die kunnen niet stijgen, maar de huizenprijzen zullen onder druk blijven staan. 'Op een gegeven moment loopt de betaalcapaciteit van huishoudens vast. De toegankelijkheid stopt. De gemiddelde huizenprijs is nu 413.000 euro, daar kom je als starter of iemand met een klein vermogen niet meer in. De wachtlijsten in sociale huursector lopen op, dit zou zeer ernstig zijn als dit werkelijkheid wordt', zegt Boelhouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen