Bouw & Woningmarkt15 nov '19 08:30Aangepast op 19 nov '19 16:43

Minder Nederlanders bouwen eigen woning

Auteur: BNR Webredactie

Steeds minder Nederlanders bouwen een woning op eigen grond. Dat blijkt uit cijfers van NVB Bouw, de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Werden drie jaar geleden nog ruim 10.000 particuliere woningen op eigen grond gebouwd, naar verwachting overstijgt dat aantal dit jaar niet de 8.000.

Minder Nederlanders bouwen eigen woning
Minder Nederlanders bouwen eigen woning ( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Volgens woningmarktonderzoeker Jannes van Loon van NVB Bouw komt die daling deels door een andere focus van gemeenten. Gemeenten zagen tijdens de crisis particulier opdrachtgeverschap als dé oplossing om de woningmarkt in zowel stedelijk als buitengebied vlot te trekken. Die stimulering van gemeentewege is afgenomen: 'Veel gemeenten zijn erachter dat het veel ambtelijke capaciteit kost. Je moet immers samenwerken met mensen die voor het eerst iets heel ingewikkelds doen'.

Nu focus op grootschalige projecten

'Veel gemeenten en bouwers geven nu prioriteit aan grootschaliger bouwen', zegt Van Loon die overigens waarschuwt dat wanneer de stikstofcrisis voorbij is er nog steeds een groot tekort aan geschikte bouwlocaties is. Voor alle soorten woningbouw. Ook zegt Van Loon dat gemeenten hun regels moeten versoepelen.

Huizenbouw is een specialisme

Onze verslaggever Martijn de Rijk nam een kijkje op de locatie van een zelfgebouwd huis en spreekt daar directeur Martijn van Toor van het bureau Brummelhuis dat mensen helpt een eigen huis te bouwen - qua ontwerp, bouw en het nemen van bureaucratische hobbels. Van Toor: 'Een huis bouwen is een specialisme met heel veel hobbels en keuzes. Er zijn zo veel keuzes, dat mensen keuzestress krijgen.'

Gerelateerde artikelen