De laatste jaren liep het aantal wat terug door de crisis. Nu die voorbij is, neemt niet alleen het aantal zaken weer toe, maar worden ook de belangen ervan op de achtergrond steeds groter, vertelt Klaas Mollema, bestuursvoorzitter van de Raad voor Arbitrage voor de bouw. Ongeveer de helft van de zaken betreft nieuwbouw, de andere helft zijn grote bouwgeschillen over infrastructuurwerken als viaducten, tunnels en rails.
PFAS
Mollema wordt in het nieuwe jaar opgevolgd door Reina Weening. Door alle problemen met onder meer de hoge PFAS-norm kwamen veel projecten stil te liggen. Toch verwacht Weening niet dat de raad het de komende tijd minder druk krijgt. 'De ervaring leert dat die zaken dan pas over twee jaar bij ons terechtkomen, dus áls dat al het geval is, gaan we dat over twee jaar pas merken.'
Het is natuurlijk ook mogelijk om op een andere manier je recht te halen, maar Weening noemt als voordeel van de raad dat je met deskundigen om tafel zit, die de taal spreken van opdrachtgevers én opdrachtnemers.
Lees ook | PFAS-norm wordt verhoogd
