Economie6 dec '19 06:49Aangepast op 6 dec '19 10:49

Amsterdam minder in trek bij bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven kiezen minder vaak voor een kantoor in Amsterdam. In twee jaar tijd is het aantal bedrijven dat zich daar vestigt met ongeveer een derde afgenomen.

Dat blijkt uit een analyse van Cushman & Wakefield op verzoek van BNR. 'De afname wordt veroorzaakt door schaarste aan kantoorpanden in Amsterdam', zegt Frank van der Sluys, hoofdonderzoeker bij Cushman & Wakefield. 'Die is inmiddels zo groot dat bedrijven blijven zitten waar ze zitten of uitwijken naar andere steden.' Vooral Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn nu in trek.

Gestegen kantoorprijzen

Hoewel de huurprijzen op de kantorenmarkt fors gestegen zijn, hebben deze volgens Van Der Sluys nauwelijks effect op de vestigingskeuze van bedrijven. 'Zaken als een goede ov-verbinding en de aanwezigheid van geschikt personeel zijn belangrijker.'

Rico Luman, regio-econoom bij ING, meent dat de gestegen huurprijzen er wel degelijk voor zorgen dat Amsterdam minder in trek is bij bedrijven. 'Dat speelt vooral bij kleinere Nederlandse bedrijven, die hebben vaak wat minder te besteden.' De prijsstijgingen hebben een minder groot effect op de vestiging van internationale spelers. Dat komt omdat kantoren in Amsterdam sowieso goedkoper zijn dan in bijvoorbeeld Londen.

Huizenmarkt

Als andere reden noemt Luman de woningcrisis in Amsterdam. Door tekorten aan huizen zijn ook die prijzen gestegen waardoor het voor personeel lastiger is om zich daar te vestigen. 'Dat kan voor bedrijven een argument zijn om te kiezen voor een andere stad. Daar is het vaak makkelijker om een betaalbare woning te vinden.'

Naar verwachting komt de totale opname van kantoorruimte in Amsterdam dit jaar uit op 280.000 vierkante meter. In 2017 was dat nog 419.000 vierkante meter.

Luister ook | Kantoorprijs Amsterdam stijgt het hardst

( ANP Robin Lonkhuijsen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen