Bouw & Woningmarkt20 dec '19 06:16Aangepast op 20 dec '19 08:11

Sectoren Bouw en Transport vrezen miljardenstrop

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de maatregelen van het kabinet om de bouw weer op gang te krijgen, stapelen de problemen zich verder op. Bouw en transportbedrijven verwachten volgend jaar 16 miljard aan omzet mis te lopen door de PFAS en stikstofcrisis. Dat blijkt uit een enquête die ABN Amro heeft uitgevoerd onder 445 ondernemers in de bouw- en transportsector.

40 procent ontevreden met nieuwe PFAS-norm

Volgens de ondervraagde ondernemers zijn de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de bouw weer vlot te trekken niet voldoende. 'Meer dan de helft van alle ondervraagden vindt dat de stikstofmaatregelen niet effectief genoeg zijn. Een kleine veertig procent vindt dat ook de verhoogde PFAS-norm niet genoeg verlichting biedt', zegt Madeline Buijs, sector econoom bij ABN Amro.

Werkgelegenheid onder druk

De verwachtte omzetdaling zal ook gevolgen gaan hebben voor werknemers. 'Een van de gevolgen is dat er minder werk komt voor zzp'ers of dat er zelfs ontslagen zullen vallen. Daarnaast worden investeringen verder uitgesteld.'

Willem- Henk Streekstra, stikstofspecialist van MKB Nederland en VNO NCW vindt dat het Kabinet snel met goede maatregelen moet komen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Luister ook | ABN Amro: Sombere groeiprognoses agri, industrie en bouw

Gerelateerde artikelen