Bouw & Woningmarkt24 dec '19 11:52

BNR blikt terug | Bouw- en Woningmarkt in 2019

Auteur: BNR Webredactie

Lage rentes, CO2, stikstof en PFAS. Voor de bouw- en woningmarkt was 2019 een turbulent jaar. Huizenprijzen knalden als champagnekurken door het dak. En ook de huren stegen flink. Gebouwd werd er nauwelijks want dat mocht niet. En de gelukkige bezitter van een huis zette de rente langdurig vast. Lees vooral verder!

1. HUIZENKOPERS KIEZEN MASSAAL VOOR 30-JAARS RENTE

Toen de hypotheekrente een ware duikvlucht doormaakte, kozen we er massaal voor om onze hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Het aantal mensen dat zijn hypotheek voor 30 jaar vastzette, is sinds 2015 meer dan verviervoudigd.

2. FORS MEER FAILLISSEMENTEN BOUWSECTOR

Het aantal faillissementen in de bouw steeg het afgelopen jaar flink, zo bleek uit cijfers die BNR opvroeg bij het Economisch instituut voor de Bouw. Het aantal bedrijven dat in september en oktober omviel, lag bijna een kwart hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

3. NIEUWE OVERWAARDE OPEET-HYPOTHEEK IS POPULAIR DANKZIJ LAGE RENTE EN HOGE HUIZENPRIJZEN

In korte tijd zijn alle grote banken de overwaarde-opeet-hypotheken gaan aanbieden. Uit een rondgang van BNR blijkt dat er enorm veel interesse is in dit product. Zo werd de rekentool van één van de aanbieders in korte tijd al door 100.000 mensen gebruikt. Met de opeet-hypotheek kunnen AOW'ers de waarde van hun huis gebruiken voor extra consumptie, een schenking of een verbouwing. Mede door de lage rente en de hoge huizenprijzen worden zulke producten steeds aantrekkelijker.

4. VASTSTELLING WOZ DOOR GEMEENTEN RAMMELT

Lang niet alle gemeenten hadden hun zaken op orde als het gaat om de WOZ-waarde van woningen. Dat bleek uit gegevens die BNR opvroeg bij de Waarderingskamer. De toezichthouder had 17 gemeenten zelfs een onvoldoende gegeven, waaronder Amsterdam omdat ze bijvoorbeeld de waarde van woningen niet goed hadden ingeschat. 'Er is bij die gemeentes sprake van extra controles door ons,' zei Ruud Kathmann van de Waarderingskamer.

5. DE GRONDBEDRIJVENSECTOR VREEST VOOR EEN MILJOENENSTROP EN DUIZENDEN ONTSLAGEN

De bedrijven in de grond-, groen en infrasector dreigden aan het einde dit jaar 6000 mensen te moeten ontslaan en 100 miljoen aan omzet mis te lopen. Dat bleek een onderzoek van brancheorganisatie Cumela Nederland onder eigen leden. Honderden projecten waren stilgevallen door scherpere regels voor schadelijke bodemstoffen, verzameld onder de naam PFAS.

6. ONDANKS KRAPPE WONINGMARKT VEEL LEEGSTAND BOVEN WINKELS

Veertigduizend, zo veel woningen zouden boven winkels gemaakt kunnen worden, werd in 2009 geschat. Tien jaar later kwam daar weinig van terecht. Heel veel ruimte boven winkels stond in 2019 dus leeg.

7. WONING KOPEN WORDT MAKKELIJKER VOOR STARTERS ZONDER VASTE BAAN

Starters op de arbeidsmarkt die geen vast contract hebben, kunnen vanaf volgend jaar makkelijker een huis kopen. Dat schreef het FD. Hypotheekverstrekkers kijken met deze nieuwe arbeidsmarktscan dan niet meer alleen naar het salaris, maar maken ook een voorspelling van het toekomstige salaris.

8. 40 PROCENT MEER WONINGEN DOOR MODULAIR BOUWEN

Door zoveel mogelijk over te stappen op modulaire bouw kunnen 40 procent meer woningen gebouwd worden, schreef ABN Amro in een rapport. Nu worden er nog zo'n 58.000 woningen per jaar gebouwd, maar dat is niet toereikend om het woningtekort te lijf te gaan. Met modulair bouwen kunnen er meer dan 80 duizend woningen per jaar bij komen.

9. 'VERLENG LOOPTIJD AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK'

Vereniging Eigen Huis en Hypotheekshop waarschuwden voor gedwongen huisverkoop door oudere huiseigenaren met een klein pensioen omdat banken de lening voor hun aflossingsvrije hypotheek niet willen verlengen. Vereniging Eigen Huis pleitte voor verlenging van de looptijd voor aflossingsvrije hypotheken. 'Onbekend maakt onbemind. In bijna alle gevallen zijn de hypotheeklasten prima betaalbaar bij een laag pensioeninkomen', zei Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

10. PROEF: HYPOTHEEK OP BASIS VAN MAANDELIJKSE HUUR

Hypotheekverstrekker BLG startte een proef met een hypotheek gebaseerd op je huurlasten. Dit omdat veel mensen een hoge huur betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen. De dochter van De Volksbank ging als proef ‘maatwerk’ doen met veertig jarenlange ‘duurhuurders’ die bij een reguliere hypotheekberekening werden afgewezen voor dezelfde maandelijkse woonlasten.

Gerelateerde artikelen