Bouw & Woningmarkt7 jan '20 06:51Aangepast op 7 jan '20 09:11

Ondanks aardgasverbod vele honderden huizen aangesloten op gasnet

Auteur: BNR Webredactie

In 39 gemeenten is er bij één of meerdere bouwprojecten een uitzondering gemaakt op het aardgasverbod. Daardoor zijn vele honderden woningen toch op het gasnet aangesloten. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Een warmtepomp in een huishouden.
Een warmtepomp in een huishouden. (ANP Bas Czerwinski)

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwe huizen in principe niet meer worden aangesloten op het gasnet. Toch maken veel gemeenten een uitzondering op het aardgasverbod. De uitzonderingen variëren van enkele woningen tot complete woonwijken, soms wordt zelfs een hele gemeente als uitzonderingsgebied aangewezen.

Luister ook | Isolatie-subsidie bij lange na niet genoeg

Redenen

De reden waarom gemeenten bepaalde woningen toch aansluiten op het gasnet variëren. In een deel van de gevallen dreigen bouwprojecten onbetaalbaar te worden als ze géén gasaansluiting krijgen. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij er simpelweg geen alternatieven voor handen zijn. 'Bij warmtenetten wordt vaak overtollige warmte van industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt. Als die bronnen ontbreken, houdt het snel op', zegt David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie bij de Technische Universiteit van Eindhoven.

Luister ook | Draagvlak gasloos wonen kalft af

Volgens Smeulders is het ook veel te vroeg om alle huizen van het gasnet te halen. 'De komende tijd hebben we aardgas nog hard nodig.Het alternatief is elektriciteit uit kolencentrales, maar daarbij is de CO2-uitstoot veel hoger.' Bovendien kan de gasaansluiting in de toekomst worden gebruikt voor bijvoorbeeld waterstof of groen gas. Hij ziet daarom liever dat ook nieuwbouwwijken standaard worden voorzien van een gasaansluiting.

Groen gas

De gemeente De Wolden heeft besloten voorlopig nog niet van het gasnet af te gaan. Een bewuste keuze, zegt wethouder Ruimte, Wonen en Duurzaamheid Gerrie Hempen. De gemeente wil op termijn overstappen op groen gas. 'En juist die bestaande aardgas-infrastructuur willen we daarvoor gebruiken. We zitten hier in een landelijk gebied, we hebben inmiddels ervaring met de aanleg van een glasvezelnet: het duurt vrij lang om dat voor elkaar te krijgen.'

Gerelateerde artikelen