Bouw & Woningmarkt7 jan '20 12:17Aangepast op 7 jan '20 12:58

ABN Amro: PFAS-crisis kost bouwsector 70.000 banen

Auteur: BNR Webredactie

Door de PFAS- en stikstofcrisis krijgt de bouwsector het zwaar te verduren. Ondernemers zien hun orderportefeuille kleiner worden door beperkende regels. De bouwproductie krimpt daardoor dit jaar met twee procent. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro dat vandaag is gepubliceerd.

70.000 banen op de tocht

Volgens sectoreconoom Bouw en Vastgoed Madeline Buijs van ABN Amro gaat het om een paar miljard euro productieverlies. Buijs denkt dat de komende vijf jaar zo'n zeventigduizend banen op de tocht komen te staan. 'Dat zijn niet direct de vaste banen, eerst worden zzp'ers niet meer ingehuurd, dan worden tijdelijke contracten niet meer verlengd en als laatste wordt het vaste personeel ontslagen', zegt Buijs.

Niet alles is echter te laat, Buijs wijst erop dat de meest recente kabinetsinterventies zoals verlaging van de maximumsnelheid in de berekeningen zijn meegenomen. Dus als er meer maatregelen genomen worden, zal dit zeker impact hebben.

Ook bouwsector krijgt huiswerk

Er ligt echter ook een opgave voor de bouw zelf. Dat zijn weliswaar processen die langer duren, maar modulair of prefab bouwen scheelt volgens Buijs enorm in de stikstofuitstoot: 'Er wordt veel in de fabriek gebouwd, er zijn minder transportbewegingen naar de bouwlocatie nodig'.

Luister ook | Nog geen extra geld voor bouwproblemen

Luister ook | ABN Amro: sombere groeiprognoses agri, industrie en bouw

( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen