Bouw & Woningmarkt18 jan '20 10:00Aangepast op 18 jan '20 11:42

Ballast Nedam gaat voor 100 procent duurzaam

Auteur: BNR Webredactie

Onno Dwars is directeur bij Ballast Nedam Development. Ondanks alle problemen in de bouw rond PFAS en stikstof blijft hij zich nadrukkelijk profileren als duurzaamheidsdenker binnen de vastgoedsector.

( ANP)

De PFAS- en stikstofproblematiek heeft zeker negatieve effecten op de projecten van Ballast Nedam, zegt Dwars in BNR Zakendoen. Op de lange termijn ziet hij het probleem dat aanbestedingen voor nieuwe woonwijken vanuit de overheid stilliggen. Veel gemeenten en overheden weten namelijk niet waar ze aan toe zijn en welke volgende stap ze moeten maken.

Visie

Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk duidelijk te krijgen waar we naartoe willen en hoe we het stikstof- en PFAS-probleem kunnen verminderen. De verruiming van de PFAS-norm van 0,1 naar 0,8 heeft voor onrust gezorgd, juist ook bij de grondverwerkingsbedrijven. De prijs van de grond die getransporteerd moet worden is enorm gestegen, omdat we nog steeds niet weten waar we heen willen.

Luister ook | Ballast Nedam kan zonder cash Turkse moeder

De overheid en de sector moeten hierbij de handen ineenslaan, zegt Dwars. De kennis komt vooral uit de sector, terwijl de overheid moet aangeven waar we heen willen en moeten, ook vanuit Europese regelgeving.

Droom

Als je Dwars vraagt naar wat zijn droom is, zegt hij: 'Dat wij over vijf jaar in staat zijn als sector om samen met architecten, adviseurs, ontwikkelaars en bouwers gebieden te ontwikkelen waar mensen aantoonbaar langer gaan leven. Ik ben van mening dat er nog meer dan vijf jaar levensduur is te oogsten door relatief simpele maatregelen'. In ieder geval wil hij samen tot oplossingen komen, en niet het pad van schadeclaims inslaan, zoals Hans de Boer van VNO-NCW onlangs voorstelde.

Lees ook | Bouwt de bouw al een beetje bewust?

Winst

Dwars ziet de belangstelling voor duurzaamheid en biodiversiteit binnen de bouwwereld groeien. En dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de winst. 'Omdat we onderscheidende concepten hebben en we zien dat dat verkoopt.' Ook consumenten verwachten tegenwoordig dat je op al die thema's actief bent.' En laten we niet vergeten, zegt Dwars, om ook mooi te blijven bouwen, in samenwerking met de architectuur.

Kosten

Aan deze manier van werken hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Voor het reduceren van de kosten zijn twee begrippen essentieel, zegt Dwars: repetitie en kennisdeling. Alleen al door repetitie kan er zo'n 15 procent af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen