Bouw & Woningmarkt16 jan '20 13:03

Recordjaar voor Nederlandse vastgoedmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Vorig jaar is er voor 20,8 miljard euro belegd in vastgoed. Een record, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Een jaar geleden was er aan de vraagkant weliswaar heel veel kapitaal beschikbaar, maar waren er twijfels of er wel genoeg aanbod zou zijn om het hoge niveau vast te houden, zegt Bart Verhelst van CBRE. Dat bleek dus meer dan mee te vallen.

Nieuwbouw nodig

Er wordt zowel belegd in nieuwbouw, maar het afgelopen jaar zijn ook veel bestaande objecten gekocht en verkocht. Maar er zijn ook problemen, zegt Verhelst. 'Er is meer nieuwbouw nodig, met name op de woningmarkt.' En dat terwijl er het afgelopen jaar minder bouwvergunningen zijn uitgegeven dan in 2018. De stikstofcrisis helpt daarbij ook niet echt.

Lees ook |'In Nederland is sprake van woningnood'

Volgens Verhelst is het nu tijd voor lokale overheden en institutionele beleggers om de handen ineen te slaan met het doel de steden naar een hoger plan te tillen, omdat er heel veel kapitaal beschikbaar is, er veel vraag is van gebruikers en heel veel institutionele partijen bereid zijn om nu te investeren.

Nichemarkten

In de grote steden is schaarste ontstaan, waardoor beleggers zich op andere regio's en andere markten richten. In de regio, buiten de vier grote steden, is het beleggingsvolume gestegen van 10 naar 11 miljard, terwijl in de vier grote steden het volume met een miljard is gedaald. Daarnaast zie je dat beleggers zoeken in nichemarkten, waar minder concurrentie is. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om zorgvastgoed, zoals ziekenhuizen en studentenwoningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen