Bouw & Woningmarkt17 jan '20 06:35Aangepast op 17 jan '20 08:40

'Verhoog overdrachtsbelasting voor beleggers'

Auteur: BNR Webredactie

De overheid moet de overdrachtsbelasting verhogen voor investeerders, stellen Rabobank-economen. Dat moet de groei van de huizenprijzen dempen, en daar zouden woningzoekenden van moeten profiteren. De starters en de doorstromers dus. 'Nu willen we dit wel alleen richten op beleggers, en het liefst op speculanten', zegt huizenmarkteconoom Lisanne Spiegelaar van de Rabobank.

Hoeveel die overdrachtsbelasting opgerekt moet worden, weet Spiegelaar nog niet: 'Daar moeten we nog mee spelen, kijken wat het meeste effect heeft en wat het minste schadelijk is. In het Verenigd Koninkrijk is het gedaan en daar blijkt dat een verhoging van de overdrachtsbelasting voor tweede en volgende huizen de huizenprijsgroei dempt'. Er worden in het Verenigd Koninkrijk ook minder zogeheten 'buy to let'-hypotheken verstrekt.

( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Luister ook | Gemeenten weren buitenstaanders vanwege woningnood

Een echt effectieve maatregel vergt echter een gedegen administratie - dit om speculanten te identificeren. Al tekent Spiegelaar erbij aan dat een extra belasting op tweede en volgende huizen in het Verenigd Koninkrijk ook al effectief is. De verplichting om kopers een bepaalde periode het pand te laten bewonen, is volgens Spiegelaar uitsluitend effectief in Amsterdam omdat het in de erfpachtclausule kan worden opgenomen.

Luister ook | Recordjaar voor Nederlandse vastgoedmarkt

'Overdrachtsbelasting gaat prijsontwikkeling niet matigen'

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft heeft verhoging van de overdrachtsbelasting geen matigend effect op de prijsontwikkelingen. Boelhouwer zegt dat er diverse onderzoeken zijn die dat ondersteunen en dat een vergelijking met het Verenigd Koninkrijk mank gaat: 'De buy to let-markt is hier veel groter dan in Nederland. Het is een hele andere situatie dan in Nederland. Je gaat daar de prijsontwikkeling niet mee matigen'. Volgens Boelhouwer is het zaak om de positie van starters te versterken ten koste van die van de doorstromers: 'door overdrachtsbelasting, beperking van de NHG tot starters, extra subsidies voor starters en een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen