Bouw & Woningmarkt31 jan '20 09:14Aangepast op 31 jan '20 10:43

'Corporaties hebben wél geld om te bouwen'

Auteur: BNR Webredactie

Woningcorporaties hebben wel degelijk geld om meer huurwoningen te bouwen. Dit zegt directeur Kees van Nieuwamerongen van de Autoriteit Woningcorporaties. Woningcorporaties geven te hoge belastingen er de schuld van dat ze minder woningen bouwen dan gepland. Volgens Van Nieuwamerongen hebben de corporaties echter jaarlijks 1 á 2 miljard tot hun beschikking.

Luister ook | Politiek beseft dat verhuurderheffing gedrocht is

(ANP / Remko de Waal)

Aflossen? Bouwen!

'Woningcorporaties plannen 25.000 woningen per jaar, maar realiseren er slechts 14.000. Er wordt tegelijkertijd 1 á 2 miljard per jaar besteed aan het aflossen van schulden. Corporaties bouwen woningen die ze financieren door te lenen. Door af te aflossen versterken ze hun financiële positie. Dat is goed, maar je uiteindelijke doelstellingen is het bouwen van woningen', zegt Van Nieuwamerongen.

Luister ook | Corporaties willen af van verhuurdersheffing

Keuzes maken

Van Nieuwamerongen erkent dat de verdiencapaciteit van de corporaties al jaren afneemt. 'Dat komt voor een belangrijk deel door de verhuurdersheffing, door de toenemende kosten van onderhoud, door huren die laag blijven. Van corporaties wordt een heleboel gevraagd - bouwen, verduurzamen, wijken leefbaar houden. Combineer je dat met een afnemende verdiencapaciteit, dan moeten corporaties en politiek keuzes maken. Wat vraag je nog van corporaties en wat moeten anderen opnemen?'

Luister ook | Rijk investeert onvoldoende in nieuwbouw


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen