Bouw & Woningmarkt3 feb '20 06:45Aangepast op 3 feb '20 11:51

EIB: Doelen circulaire bouw nog ver weg

Auteur: BNR Webredactie

De doelstellingen voor circulair bouwen gaan we niet halen, als er niets verandert. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw, Metabolic en SGS Research. Het kabinet heeft als doelstelling dat er over tien jaar 50 procent minder nieuw bouwmateriaal gebruikt wordt, en dat we over dertig jaar helemaal geen nieuw materiaal meer gebruiken.

Het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland bij Kampen.
Het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland bij Kampen. ( ANP)

Hergebruik blijkt in de praktijk nog allerminst eenvoudig, zegt Samira Errami, projectleider circulair bij het Economisch Instituut voor de Bouw. 'Er is de komende tijd 2,5 keer zoveel materiaal nodig als we uit gesloopte huizen kunnen hergebruiken. Bouwregelgeving belet bijvoorbeeld dat een deur hergebruikt kan worden omdat er bepaalde afmetingen gelden.' Alleen als er veel meer wordt gedaan om bestaande gebouwen langer te gebruiken zijn de doelen nog haalbaar, zegt Errami.

Luister ook | Ikea opent groene stadswinkel in Wenen

Achterstand inhalen

Op vier terreinen liggen er kansen om de achterstand in te halen, zegt Errami. 'Je kunt de toepassingsmogelijkheden van dat wat vrijkomt vergroten, je kunt meer demontabel gaan ontwerpen, maar dat duurt lang omdat de levensduur van gebouwen heel lang is. Daarnaast kun je kijken naar levensduurverlenging van de bestaande voorraad, of je kunt kijken of je primaire materialen kunt gebruiken die misschien een minder grote milieu-impact hebben.'

BNR Bouwmeesters

Luister vanmiddag tussen 15u30-16u naar BNR Bouwmeesters, dat met hoogleraar Elphi Nelissen en onderzoeker Merlijn Blok doorpraat over het rapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen