Bouw & Woningmarkt21 feb '20 07:47Aangepast op 21 feb '20 10:27

Krimp Bouw vierde kwartaal door PFAS en stikstof

Auteur: BNR Webredactie

Nu de jaarcijfers van bouwbedrijven binnenstromen, wordt duidelijk welk effect de PFAS en de stikstofcrisis het afgelopen jaar op de bouw hebben gehad. Heijmans kent goede financiële cijfers. Die van VolkerWessels zijn wisselvallig, en die van BAM zijn zo ongeveer gehalveerd. 'In het vierde kwartaal kromp de bouw in vergelijking met de eerste drie kwartalen', zegt sector econoom Madeline Buijs Bouw en Vastgoed bij ABN Amro.

(ANP / Remko de Waal)

Luister ook | PFAS-regels vertragen Bouw nog altijd

Volgens Buijs zijn dit de eerste signalen van PFAS en stikstof, maar speelt er meer: hogere bouwkosten en capaciteitsbeperkingen bij gemeenten zodat er minder vergunningen voor nieuwe woningen worden afgegeven. 'Vanaf begin 2018 worden er al minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven', zegt Buijs.

Luister ook | BAM: Overheid nogal makkelijk over PFAS

'We verwachten dit jaar en volgend jaar dat we pas echt de effecten van PFAS gaan zien. We verwachten met name in de infra de grootste problemen te gaan zien'. Vooral de wegenbouw wordt volgens Buijs problematisch omdat in de uitstootberekening bij de aanleg ook het gebruik van het object meegerekend wordt. In het geval van wegen zijn dat stikstofuitstotende auto's.

Luister ook | Tienduizenden woningen staan leeg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen