Bouw & Woningmarkt28 feb '20 06:32Aangepast op 28 feb '20 08:19

Amsterdam: plannen Airbnb tegen overlast onvoldoende

Auteur: BNR Webredactie

Airbnb wil vasthouden aan het maximum van zestig dagen verhuur per adres en ziet niks in een verbod van Airbnb-verhuur in bepaalde delen van Amsterdam, zoals de gemeente wil. Er komt wel een 'hotline' voor buurtbewoners om overlast te melden en het platform verwijdert advertenties van verhuurders die geen registratienummer hebben. Dat zegt Airbnb-topman en mede-oprichter Nathan Blecharczyk tegen BNR.

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. (ANP / Koen van Weel)

De gemeente Amsterdam is niet onder de indruk van Blecharczyks voorstellen. Wethouder Wonen Laurens Ivens houdt vast aan een maximum van dertig dagen verhuur en herhaalt zijn voornemen om vakantieverhuur in bepaalde delen van Amsterdam te verbieden. Ook wil hij dat wettelijk wordt vastgelegd dat Airbnb advertenties zonder registratienummer moet verwijderen. 'Als overheid moet je niet afhankelijk willen zijn van de vrijwilligheid van zo'n bedrijf. Goed dat Airbnb nu met deze voorstellen komt, maar het is wel veel te laat', zegt Ivens.

Luister ook | Airbnb-klanten mijden Amsterdam

Verhuurdata

Volgens Blecharczyk zullen Airbnb-verhuurders die zich wél aan de regels houden de dupe zijn als in een aantal Amsterdamse wijken een Airbnb-verbod komt. Hen wordt immers door de gemeente inkomsten ontzegd. Het maximum van zestig dagen verhuur is voldoende om te voorkomen dat speculanten woningen commercieel kunnen exploiteren, zegt Blecharczyk.

De Airbnb-oprichter biedt ook aan om verhuurdata op wijkniveau te delen. De gemeente Amsterdam juicht dat toe, maar heeft liever dat het data op pandniveau krijgt.

Luister ook: Raad van State veegt Airbnb-regime Amsterdam van tafel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen