Bouw & Woningmarkt18 mrt '20 19:10

NVM: 'Makelaars, ga door en innoveer'

Auteur: BNR Webredactie

Makelaars moeten vooral door blijven gaan met hun werk - zolang dat kan volgens de richtlijnen van het RIVM. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars NVM in een nieuwe video. Daarin zeggen ze ook dat het de tijd is om te innoveren omdat de coronacrisis nog lang gaat duren.

Ratio versus psyche

Volgens voorzitter Onno Hoes van de NVM is de branche ervoor beducht dat mensen niks meer durven, 'en dat is nu het geval'. Rationeel is er met lage rente en stabiele salarissen geen reden om geen huis te kopen, zegt Hoes, maar psychologische factoren spelen een belangrijke rol. De markt ligt volgens Hoes niet helemaal stil: 'Er zijn nog steeds mensen die woningen aanbieden of zoeken, al dan niet gedwongen, de markt blijft in beweging. Als in de retail bedrijven failliet gaan, dan betekent dat ook dat er weer een pand vrijkomt'.

Geen zicht op prijsontwikkelingen

Over de prijsontwikkeling van vastgoed kan Hoes niets zeggen: 'De afgelopen jaren was de markt behoorlijk overspannen, en mogelijk heeft dit een dempend effect, maar dat kunnen we niet zien'. Hoes vindt het wél tijd dat makelaars innoveren: achter je telefoon wachten tot een klant belt, is niet meer van deze tijd. 'Je zult veel meer met video's moeten werken, leuker, kwalitatief beter', zegt Hoes.

Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars
Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars ( ANP Evert Elzinga)

Gerelateerde artikelen