Bouw & Woningmarkt26 mrt '20 11:14

Huiseigenaren maken zich grote zorgen

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse huiseigenaren zien ‘t somber in door de coronacrisis. Ze verwachten een lagere verkoopprijs en minder belangstelling in de huizenmarkt, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

De economische gevolgen van de coronacrisis gaan waarschijnlijk lang duren en bij de huizenmarkt, die daar erg gevoelig voor is, is dat te merken, zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

De zorgen zitten vooral bij mensen met tijdelijke arbeidscontracten en ondernemers. Die vragen zich af of ze straks hun huis nog wel kunnen betalen of of ze hun plannen om hun huis te verkopen en te verhuizen nog wel kunnen voortzetten.

Lees ook | Aegon wil zzp'ers met betalingsproblemen helpen

De hypotheeklasten mogen door de rente wel laag zijn, zegt André de la Porte, maar ze vormen nog steeds het grootste deel van het inkomen en de prijzen zijn heel hoog opgelopen. 'Als je daar je handtekening onder zet, moet je echt het gevoel hebben dat dat een verstandig besluit is.'

Hans André de la Porte, directeur van de Vereniging Eigen Huis .
Hans André de la Porte, directeur van de Vereniging Eigen Huis . ( ANP)

Nieuwbouwhuis

Mensen hebben volgens hem wel vertrouwen in de steunmaatregelen van de overheid en de banken, maar de zorg zit in de vraag of ze hun hypotheeklasten wel kunnen blijven betalen als zij of hun partner door de crisis hun inkomen kwijtraken. De onzekerheid zit vooral bij mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht.

Dossier | Coronavirus

Gerelateerde artikelen