Sybilla Dekker: 'Advies Zuidasdok blijft onveranderd ondanks corona'
Het advies voor miljardenproject Zuidasdok wordt niet aangepast nu de coronacrisis ook in de bouw zijn sporen achterlaat. Dat zegt Sybilla Dekker, minister van Staat, die nut en noodzaak van het miljardenbouwproject onderzocht, in BNR Bouwmeesters.
Het Zuidasdok gaat om het bouwen van een tunnel voor de A10, de weg wordt verbreed en station Amsterdam Zuid moet grondig verbouwd om de toenemende reizigersaantallen aan te kunnen. Het megaproject stagneerde vanwege ruzie tussen bouwers en opdrachtgevers. De verwachte kosten gingen al omhoog naar 1,9 miljard.
Nog hogere kosten en werk opknippen
Dekker schreef in haar advies, waar ze in de maanden voordat het coronavirus grip kreeg op de wereld aan werkte, dat het Zuidasdok een ambitieus project is en dat ook moet blijven. Volgens haar is er een eenmalige kapitaalinjectie van 700 miljoen tot 1 miljard nodig. Daarmee komen de verwachte kosten uit op bijna 3 miljard, twee keer zoveel als begroot. De bouwcombinatie die het project zou uitvoeren moet nu worden afgekocht en er komt een nieuwe aanbesteding. Dat wordt geen megaproject meer, maar opgeknipt in werkpakketten, adviseert Dekker verder. Zo zouden de risico's beter gespreid kunnen worden.
Luister de hele uitzending van BNR Bouwmeesters met Sybilla Dekker
'Bestuurders met elkaar om tafel'
Intussen zorgt de coronacrisis voor een verwacht begrotingstekort van 92 miljard. 'Maar de eerste twee miljard zijn gereserveerd, dat is geen nieuw deel van de begroting. Wat ik extra vraag, komt bovenop de kosten. Daarvan bepleit ik dat de bestuurders met elkaar om tafel gaan en dat op een goede manier verdelen', verklaart Dekker.
'We zouden ons schamen als Zuidasdok niet uitgevoerd wordt'
Dekker zou het advies ook niet anders willen, zegt ze in Bouwmeesters. Er wordt ontzettend veel gerealiseerd in het gebied, vertelt ze. 'Het is van een vastgoedproject naar een infra-project gegaan, waarbij de nadruk op het openbaar vervoer is gekomen. Omdat er in dat gebied zo'n enorme groei is geweest van werkgelegenheid, kantoren en ook woningbouw. Het is zeker de moeite waard om dit project uit te voeren. We zouden ons schamen als we dat niet zouden doen', zegt ze. Het is volgens Dekker niet vol te houden om de huidige problemen rondom de Zuidas niet op te lossen.
Luister ook
Meer afleveringen van BNR Bouwmeesters
Dekker pleit juist in crisistijd voor investeringen in onze infrastructuur. 'Als dat allemaal plat ligt, beperk je juist de werkgelegenheid en ook de bedrijven die die bouw uitvoeren. Dus de andere kant van het verhaal is: je kunt op de rem gaan staan en alles moet naar het aanzwengelen van de economie, maar dat is dit ook.'