Beluister ook | Woningtekort nog lang niet opgelost
Bedrijfsruimtes
Sommige ondernemers en bewoners komen door de coronacrisis in financiële problemen en kunnen hun huur niet meer betalen. Hoewel er betalingsregelingen zijn om de problemen te beperken, wordt door de Amsterdamse woningcorporaties aangegeven dat het een acute nood betreft. 'Ik verwacht dat dat geld terugkomt, maar het hangt enorm af van hoe de economie zich herstelt. Zeker bij de bedrijfsruimtes is het belangrijk hoe de verschillende sectoren zich gaan ontwikkelen en of die weer normale omzetten kunnen gaan draaien', zegt Egbert de Vries, de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
Inkomen
De Amsterdamse woningcorporaties dringen daarom bij de Rijksoverheid aan om mensen die niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien een inkomen te geven. 'Het is heel belangrijk hoe de huurtoeslag zich ontwikkelt in de toekomst. Dat zal veel bepalen', zegt De Vries. De huur verlagen zou geen oplossing zijn, volgens de directeur. Dat zou een negatief effect hebben op hoeveel woningcorporaties kunnen bijbouwen. Dat zou ervoor zorgen dat het woningtekort niet kan worden weggewerkt.
Beluister ook | Woningtekort loopt op door stikstofcrisis
Bouwen
'We bouwen onvoldoende', zegt De Vries. Dat is het korte antwoord op hoe de woningtekorten zulke proporties konden aannemen. Een aantal jaar geleden kregen woningcorporaties een belastingheffing: de verhuurderheffing. Dat leidde volgens De Vries tot een uitval van nieuwbouwprojecten. Daarvan waren corporaties zich aan het herstellen, maar de stikstofproblematiek en de coronacrisis zorgen ervoor dat die situatie nu terugkeert. 'De achterstand was er dus al en het verder inhalen van die achterstand komt nu steeds meer achter de horizon te liggen. De prognoses voor de coronacrisis waren dat voor de metropoolregio Amsterdam de achterstand pas in 2026 zou worden ingehaald. En daar komt nu deze situatie overheen.'
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
